BLOGG: Storsatsningen Olympic Channel är något att studera noga

Olympic_Channel_2016-06-06

Förväntningarna är höga när IOK lanserar sin gigantiska satsning på eget innehåll. The Olympic Channel är något för många att hålla koll på.

Inlägget publicerades även här i Sponsringsbloggen hos Dagens Media.

Först och främst ett brett tack till ryggdunkarna för det förra blogginlägget om H&M och deras sponsring av SOK. Även om allt kanske inte är till klädmärkets fördelar i de här spelen har väl knappast någon undgått att se deras plagg i rutan.

Ska som sagt bli roligt att följa upp det caset, även om resultat och effekter lär dröja.

Men nog om det.

Med slagdängor som ”Upplev kraften i idrotten”, ”Den olympiska rörelsen 24/7/365” och ”När 17 dagar inte är tillräckligt” har IOK sakta men säkert smugit igång sin jättesatsning på egendistribuerat innehåll: Olympic Channel.

Den korta bakgrunden man kan ha med sig är att OS inte blir av utan IOK:s sponsorer (TOP Partners och evenemangssponsorer) och de tv-rättigheter som säljs för spelen.

Inga partners, inga spel. Inga sponsorer, inga olympier.

Det kanske förresten vore en bra vinkel för vilket fotboll-, hockey-, handboll-, speedwaylag runt om i landet som helst: ”Inga sponsorer, dubbla biljettpriset.”

Hårt, rått och helt sant. (Förmodligen en underdrift också.)

Men istället för att gräva ned sig över större konkurrens om sponsorpengarna och ett ökat krav på motprestationer och effekt så kan de som vill lyckas i det långa loppet tänka ett steg längre.

Det kan nämligen vara så att det precis just nu är dags att vända blad. Det kanske (äntligen) är läge att titta på intäktsmöjligheterna 2.0 i den halvt raserade affärsmodellen som ska ge intäkter för att gå plus minus noll i idrotts-Sverige?

Jag tycker mig ha hittat en spaning som åtminstone kommer komplettera sponsorintäkterna de närmsta åren – och många därtill efter det.

Olympic Channel – OS eget innehållshus

Den olympiska kanalen som lanseras på söndag är ett initiativ som ligger Thomas Bach, Internationella Olympiska Kommitténs president, varmt om hjärtat.

Han beskrev i ett pressutlåtande:

“The launch of the Olympic Channel on 21st August is the start of an exciting new journey to connect the worldwide audience with the Olympic Movement all year round. Fans will be able to follow sports, athletes and the stories behind the Olympic Games. The Olympic Channel will inspire us all and reach out to new generations of athletes and fans.”

Och vidare har IOK fortsatt:

The primary objectives of the Olympic Channel are the following:

  • Provide a platform for the continuous exposure of Olympic sports and athletes beyond the Olympic Games period and help create anticipation while providing opportunities to “re-live the experience” after the Games
  • Continuously highlight the relevance of the Olympic Movement’s ideals to the challenges of today’s world
  • Provide a platform for sharing the IOC’s very rich patrimonial assets and archives with the world and create additional value and content for the IOC archives
  • As a matter of priority, engage the young generations around the world using methods that are relevant to them, building understanding, entertainment and education.

Det där om att föryngra är något som Thomas Bach uttalat flera gånger i samband med Olympic Channel. Och efter den här sommaren kan man ju verkligen diskutera om inte IOK skulle ta ett blixtmöte med Nintendo för att istället klistra ihop ”Pokémon Olympics” tills spelen slår ner i Tokyo.

Det är ju trots allt bara fyra år dit.

Får det lov att vara lite digitalt och tidlöst mervärde?

Den 21 augusti lanseras kanalen och då får vi facit på vad OS-gänget har i görningen, men det hindrar ju inte spekulationerna från att ta vid redan nu, eller hur?

Dessutom har de sociala kanalerna redan tjuvstartat, så jag tänker att vi börjar där. De ger nämligen, vad jag tror, en bra försmak av vad som komma skall.

Och låt mig också bara poängtera att förväntningarna på Olympic Channel är ruggigt höga. De måste få vara det. Fakta är ju trots allt att de sitt på världens mest eftertraktade innehåll (eller ”content” om vi nu ska vara säljigt byråaktiga).

YouTube-kontot har länge postat videoklipp, men det är lätt att se skillnaden nu under de pågående spelen. Särskilt hoppfull blir jag kring det utbildande innehållet som förklarar svårigheter med olika idrotter; tips och trick som inte annars går genom rutan.

Allt sådant ger mervärde. Att man plötsligt kan se samma sport för 40 000:e gången och fortfarande se något nytt. Lovande.

På Twitter lanserade man @OlympicChannel kort inpå Rio-mästerskapet drog igång och jag minns att jag lite cyniskt tweetade till dem och påpekade att det gick lite tungt med antalet följare och att man gjorde en rad Twitterpolls för att ta reda på (?) vad för innehåll vi, knappa hundra, följare ville se.

Som att det saknades en innehållsstrategi.

Nu har man i skrivande stund 142 000 där, en komma fyra miljoner på Facebook och 52 000 på Instagram. Så det rör på sig, även om det förstås bör vara en bra bit kvar tills rekryteringstakten planar ut.

Egentligen är det väl bara Weibo eller något annat kinesiskt som saknas. Plus en Apple TV-app för egen del (men det lär väl bli Samsung eftersom de är en OS-sponsor).

LinkedIn hade i och för sig också varit något; grupper för världens idrottare och ett allvarligt tag om ”efter karriären-problematiken” som drabbar många aktiva. Nu finns det bara en företagssida där som ser rätt lam ut.

Trist förresten att svenska idrottsförbund, ligor och evenemang inte anammar det tankesättet mer. Potentialen i just det caset är ju också den omvända; att idrottare ofta är hett eftertraktade (högpresterande) från arbetslivets sida. Att då på olika sätt samla dem i kompetensgrupper skulle skapa dubbla vinningar.

Initiativ som förstås går att ta även utan LinkedIn.

Fokus: Nå målgruppen under längre tid

Det kan inte nog poängteras hur viktig Olympic Channel och de sociala medierna blir (är) för den olympiska rörelsen. Här har man den verkliga chansen att under en längre period dra nytta av det enorma intresse som ett olympiskt spel medför.

…något jag också påtalade för Dagens Industri när de nyligen frågade mig vilket Hans Vestbergs största fokus som ny SOK-ordförande blir, eller kanske borde bli.

Svaret är förstås att öka intäkterna mellan spelen.

Vartannat år finns ett skyltfönster i vinter- och sommarspelen, men det gäller att förklara för företag att de inte ”bara” sponsrar OS (ur ett svensk perspektiv), utan den olympiska rörelsen.

”24 timmar om dygnet, 7 dagar i veckan, 365 dagar om året”, kanske jag borde lagt till…

Och det är just det här som jag tycker rättighetsinnehavare ska schemalägga en timme eller två till att fundera på.

På samma sätt (24/7/365) behöver nämligen evenemang, festivaler och ligor resonera för att ha en chans att hänga med när intäktståget nu börjar gå. En fotbollsrättighetsinnehavare erbjuder inte bara sina sponsorer 2×45 minuter. Hockey är mer än 3×20 och en tennis- eller golfturnering kan pågå längre än en vecka eller helg.

Och man behöver inte göra som Vasaloppet som kompletterar med fysiska event (sommarveckan). Även om det förstås är en väg framåt, det också.

Men det räcker inte att ha en stor målgrupp, inte ens under lång tid. Man måste också kunna den.

Tittare. Delare.

Följare. Prenumeranter.

Nyfikna. Utövare.

Nybörjare. Ambassadörer.

Olympic Channel kommer inte vara perfekt, men värd att studera

Det är tack vare det här uppvaknandet (?) som den olympiska kanalen är så intressant. Oavsett om IOK lyckas eller inte lovar jag att rättighetsinnehavare, stora som små, kommer lära av ”experimentet”.

Modellen är helt rätt; om bara några år kommer vi blicka tillbaka på trenden där rättighetsinnehavare sakta men säkert slutade sälja sitt innehåll till andra (sponsorer och media) för att (också) på allvar kapitalisera på det utan mellanhänder.

Och – viktig notering för den här diskussionen hamnar jag i allt för ofta, så det vore skönt om vi kunde ta död på den snart – med ”kapitalisera” menar jag inte per automatik direkta cash.

Tänk själv: IOK:s olympiska kanal kommer knappast bli en betaltjänst, men garanterat öka totalintäkterna redan till nästa spel. 2026 ska satsningen, enligt IOK, nå break-even. (Och igår signade Bridgestone för att vara Founding Partner till kanalen.)

Olympic Channel och arbetet runtomkring är värt att studera för alla rättighetsinnehavare, för att upprepa budskapet en sista gång.

Vill du ha fler sponsorer, öka sponsorintäkterna och skapa långsiktiga samarbeten?

Ta en titt på handboken Hållbar sponsring skriven av Magnus Berglund och Frans Fransson. Boken finns att köpa både hos Adlibris och Bokus.

Tips: Prenumerera på Allt om sponsrings nyhetsbrev!

Dela den här texten: