Sandra Törnros är första friidrottaren på börsen

20-åriga längdhopparen Sandra Törnros från Gävle blir den första friidrottaren i världen att ”börsnotera” sig. Hennes mål är att ta in 320.000 kronor och därmed finansiera sin väg till världseliten.

20-åriga Sandra Törnros representerar Gefle IF och är i år 7:a i Sverige i längdhopp. Trots landslagsmeriter och SM-brons redan som 18-åring har hon haft svårt att finansiera sin friidrottssatsning. Sandras lösning blev att ”börsnotera sig” och ta in kapital i utbyte mot andelar i framtida intäkter.

Tar hjälp av finansiärer
Genom så kallad crowd-investing tar Sandra hjälp av sportintresserade finansiärer som vill vara med på hennes resa mot världseliten. Finansiärerna erbjuds att köpa andelar som kan ge rejäl avkastning om Sandra når sina mål.

Privatpersoner och företag är från den 2:a september välkomna att köpa andelar i Sandras friidrottsverksamhet via www.tradeinsports.se. Hon säljer totalt 4.000 andelar för 80 konor styck. I utbyte mot de 320.000 kronor i riskkapital som Sandra tar in får investerarna totalt 20% av Sandras intäkter under 10 år.

Golfspelaren Alexander Björk blev 2012 den första idrottaren att ”börsnotera sig” när han tog in 272.000 kronor via Trade in Sports. Andelsförsäljningen hjälpte Alexander ut på European Challenge Tour där han just nu har avancemang till prestigefyllda European Tour inom räckhåll. Ett bra år på European Tour kan ge Alexanders andelsägare upp till 1000% i avkastning.

Kan ge 500 % avkastning
Om Sandra skulle lyckas etablera sig på samma nivå som svenske längdstjärnan Michel Tornéus om 5 år förväntas investerarna få en avkastning på 300%. Skulle hon lyckas med detta redan när hon är 23 år, förväntas investerarna få en avkastning på 500%. 2013 omsatte Michel Tornéus bolag 1.4 miljoner kronor.

Intäkterna inom friidrott utgörs huvudsakligen av sponsring och prispengar. Om Sandra inte skulle lyckas profilera sig som friidrottare och slå sig in topp-20 i världen riskerar investerarna att förlora 80-90% av det investerade kapitalet.

Sandra har även gjort ungdomslandskamper i fotboll och valde först som 18-åring att fokusera på friidrotten. Satsningen har resulterat i totalt 30 SM-medaljer på såväl ungdoms-, junior- och seniornivå under perioden 2010-2015.

”Kan lägga mer tid på träning”
Sandra har även tävlat i 100 meter och har snabbheten som en styrka i längdhoppet. För att ta nästa kliv och kvala in till de stora mästerskapen måste hon bli bättre på att utnyttja snabbheten över plankan.

– Detta blir en jättemöjlighet för mig att kunna fokusera på det jag vill göra. Tack vare mina investerare kommer jag behöva jobba lite mindre och istället kunna lägga mer tid på träning. Jag tror att det kommer ta mig till nästa nivå och bli bra för både mig och andelsägarna, säger Sandra.

Första friidrottaren på börsen

http://www.youtube.com/watch?v=VV83K7-p_Po

Vill du ha fler sponsorer, öka sponsorintäkterna och skapa långsiktiga samarbeten?

Ta en titt på handboken Hållbar sponsring skriven av Magnus Berglund och Frans Fransson. Boken finns att köpa både hos Adlibris och Bokus.

Tips: Prenumerera på Allt om sponsrings nyhetsbrev!

Dela den här texten: