Svenska Spel sjösätter ny sponsringsriktlinje

8679484027_898c6db0d4_o-1030x686

 

Som Sveriges största idrottssponsor med 300 miljoner kronor i sponsorpengar har Svenska Spel stort inflytande i sponsringsfrågor. Nu har bolaget tagit fram en ny sponsringsriktlinje.

– Bolagets nya Sponsringsriktlinje ökar fokus på att mänskliga rättigheter, mångfald och att arbetsvillkor uppmärksammas och respekteras, såväl i Sverige som i de länder som arrangerar stora idrottsmästerskap, meddelar spelbolaget. Sponsringsriktlinjen är unik i att den ska tydliggöra för samarbetspartners inom idrotten hur de förväntas agera när ett avtal har upprättas med Svenska Spel, fortsätter man.

I samband med ishockey-VM i Vitryssland 2014 tittade Swedwatch på hur rutinerna såg ut för att analysera risker kring mänskliga rättigheter både hos sponsorer och idrottsförbund. Swedwatch riktade då kritik mot både sponsorer och idrottsförbund och efterlyste mer tydligt fokus kring mänskliga rättigheter.

Svenska Spel fick exempelvis kritik för att man inte försökt påverka idrottsrörelsen att ta större ansvar och att man saknade rutiner för att analysera risker.

Bjöd in till diskussioner om mänskliga rättigheter

Första steget i Svenska Spels arbete att utveckla sitt arbete var att bjuda in regeringskansliet, intressentgrupper och fem av landets största idrottsförbund som Svenska Spel sponsrar till ett rundabordssamtal.

Diskussionerna följdes upp med en undersökning för att ta reda på svenska folkets syn på frågan. Därefter bjöd vi in representanter för de fem största idrottsförbunden för att utbilda i mänskliga rättigheter och förankra den kommande Sponsringsriktlinjen.

– Med lanseringen av vår nya Sponsringsriktlinje vill vi bana väg för nästa generations uppförandekod som ställer helt nya krav vad gäller mänskliga rättigheter. Vi delar också med oss till andra företag om våra erfarenheter av arbetet med Sponsringsriktlinjen, och hur man skall hantera frågor kring mänskliga rättigheter och mångfald i sin sponsring, säger Zenita Strandänger, hållbarhetschef, Svenska Spel.

Innehåller uppmaningar och dialog

Zenita Strandänger fortsätter:

– Vår avsikt är inte att detaljstyra förbunden i deras arbete med mänskliga rättigheter, men vi förväntar oss att de har frågan på sin agenda. Riktlinjerna innehåller inte “undvik” utan är snarare uppmaningar, och vi kommer regelbundet att föra en dialog med idrottsförbunden om vad riktlinjen i praktiken innebär för Svenska Spel och våra samarbetspartners, avslutar Zenita Strandänger.

Riktlinjerna gillas av Riksidrottsförbundet:

– Sverige kan bli bättre på att ännu tydligare ta ställning för mänskliga rättigheter i samband med internationella idrottsevenemang. Det är bra att Svenska Spel ställer nya krav på mänskliga rättigheter i idrottssammanhang och det är helt i linje med svensk idrotts ideologi och arbete, säger Björn Eriksson, ordförande Riksidrottsförbundet och SISU Idrottsutbildarna.

De förbund som omfattas av Svenska Spels sponsringsriktlinje är förbunden inom fotboll, ishockey, bandy, innebandy, handboll samt Riksidrottsförbundet.

Ny Sponsringsriktlinje värnar mänskliga rättigheter

Vill du ha fler sponsorer, öka sponsorintäkterna och skapa långsiktiga samarbeten?

Ta en titt på handboken Hållbar sponsring skriven av Magnus Berglund och Frans Fransson. Boken finns att köpa både hos Adlibris och Bokus.

Tips: Prenumerera på Allt om sponsrings nyhetsbrev!

Dela den här texten: