Länsförsäkringar Östgöta kräver att föreningar ska göra utdrag ur brottsregistret för ledare, tränare och domare

Sedan 2013 har föreningen rätt enligt lag att begära att den som ska arbeta med eller på annat sätt ha kontinuerlig och nära kontakt med barn ska uppvisa ett begränsat registerutdrag från Polisen.

Länsförsäkringar Östgöta är samarbetspartner till många idrottsföreningar och klubbar i Östergötland. Bolaget meddelar att det är en del av bolagets ansvar att bidra till att idrottande ungdomar känner sig trygga. Därför ställer företaget numera krav i sina sponsoravtal på att föreningar ska göra utdrag ur brottsregistret för ledare, tränare och domare.

Länsförsäkringar Östgötas förhoppning med det nya villkoret är att det ska försvåra för förövare, och stärka ungdomars skydd mot sexualbrott och andra grova brott.

– Vi ställer krav på våra egna medarbetare att lämna in utdrag från brottsregistret, för att skydda våra kunder. Nu tar vi nästa steg och jobbar förebyggande även inom vår sponsring. Föreningarna kan enligt lag kräva utdrag från brottsregistret. Genom att vi villkorar det i våra avtal uppmärksammar vi föreningarna om möjligheten och ger ännu ett incitament att begära in utdragen, säger Tommy Eklöf, hållbarhetsansvarig på Länsförsäkringar Östgöta.

Handbollsföreningen RP IF först ut

Den första föreningen som skriver på sponsringsavtal med det nya kravet om registerutdrag är RP IF. Det är en handbollsförening i Linköping med 900 medlemmar och cirka 35 handbollslag.

– RP IF strävar mot att vara en förening som ligger i framkant. Som ett led i detta arbete vill vi stärka skyddet kring barn och unga. Genom att begära in ett begränsat utdrag ur belastningsregistret kan vi som förening lättare säkerställa trygghet och säkerhet för alla barn och unga i föreningen. Jag har bara möts av positiva reaktioner, säger Niklas Persson, vice ordförande i RP IF.

Länsförsäkringar Östgöta inför kravet successivt i takt med att sponsringsavtal förnyas. Föreningar som har pågående avtal kommer därför att behöva begära in registerutdrag när sponsringsavtalen förnyas.

Korta fakta: Om utdraget från brottsregistret

Sedan 2013 har föreningen rätt att begära att den som ska arbeta med barn ska uppvisa ett begränsat registerutdrag från Polisen. Det utdrag som ska krävas in är ett begränsat utdrag från brottsregistret. I detta registerutdrag går det att se om personen är dömd för något av de grövsta brotten. Bland dessa kan nämnas mord, dråp, grov misshandel, människorov, samtliga sexualbrott, barnpornografibrott eller grovt rån.

Vill du ha fler sponsorer, öka sponsorintäkterna och skapa långsiktiga samarbeten?

Ta en titt på handboken Hållbar sponsring skriven av Magnus Berglund och Frans Fransson. Boken finns att köpa både hos Adlibris och Bokus.

Tips: Prenumerera på Allt om sponsrings nyhetsbrev!

Dela den här texten: