Folksam har bestämt sig – fortsätter sponsra svensk fotboll: ”Nu ser vi ett trendbrott”

Ökande otrygghet i och omkring landets fotbollsarenor ligger bakom Folksams tvekan inför att sponsra elitfotboll, beskriver försäkringsjätten. Men nu ser bolaget ett trendbrott – och har bestämt sig för att förlänga sina avtal.

Förbjuden pyroteknik, som bengaler och knallskott, i anslutning till allsvenska matcher minskade nästan 30 procent under 2016, visar statistik från Svenska Fotbollförbundet, SvFF. Dessutom har antalet registrerade polisärenden i Stockholm kopplade till elitfotboll gått ner.

– Vi ser ett trendbrott och kommer att fortsätta att satsa på fotbollen, säger Folksams koncernchef Jens Henriksson i ett utlåtande. Folksam övervägde inför säsongen 2016 att dra in sponsringen till elitfotbollen.

Folksam meddelar att man, för att minska risken för incidenter som kan påverka Folksams varumärke, under 2016 tog initiativ till ett antal möten, bland annat med rikspolischefen och med företrädare för fotbollssverige, för att uppmana till förändringar.

Ska fortsätta ställa krav på fotbollen

Försäkringsbolaget har också träffat samtliga åtta elitklubbar som bolaget sponsrar för att utvärdera handlingsplaner mot våld och förbjuden pyroteknik, liksom Svenska Fotbollförbundet och Svensk Elitfotboll.

– Nu ser vi ett trendbrott. Enskilda händelser under förra säsongen var allvarliga, men sammantaget visar statistiken på en förbättring, säger Jens Henriksson.

Han fortsätter:

– Vi blir således kvar i elitfotbollen, men fortsätter att utvärdera situationen, liksom med att ställa krav på Svenska Fotbollförbundet, Svensk Elitfotboll och klubbarna, såväl som på polisen och på politiken.

Sponsrar förbund, liga och enskilda klubbar

Folksam är idrottens försäkringsbolag och varannan svensk är försäkrad hos Folksam. Det betyder att Folksam försäkrar minst varannan fotbollsåskådare och alla spelare på planen under en match.

– Folksam ägs av kunderna. Det är självklart att vi engagerar oss i säkerheten på och runt arenorna, avslutar Jens Henriksson.

Folksam sponsrar via Svenska Fotbollförbundet (SvFF) herr- och damlandslaget, är en mindre partner till Svensk Elitfotboll (SEF) och sponsrar elitklubbarna BK Häcken, Djurgårdens IF, Hammarby IF, Helsingborgs IF, IF Elfsborg, IFK Göteborg, IFK Norrköping och Malmö FF.

Vill du ha fler sponsorer, öka sponsorintäkterna och skapa långsiktiga samarbeten?

Ta en titt på handboken Hållbar sponsring skriven av Magnus Berglund och Frans Fransson. Boken finns att köpa både hos Adlibris och Bokus.

Tips: Prenumerera på Allt om sponsrings nyhetsbrev!

Dela den här texten: