Loka Heroes möjliggör för ensamkommande flyktingar att bli ledare och domare

Georgios Koukouvinos är eldsjälen som länge varit verksam i Tensta Basket. Ett projekt som han brinner extra för är Tensta Basket Refs som syftar till att locka ensamkommande flyktingar till basketen och utbilda dem till ledare och domare. Hittills har sju ungdomar blivit domare genom projektet. Målet är 15 innan året är slut. Projektet får nu ett uppsving när det stöttas av Loka Heroes.

Tensta Basket Refs handlar om att introducera ensamkommande flyktingar till basketen för att sen ge dem möjligheten att bli ledare och domare. Dessa ungdomar har oftast ingen koppling till basketen men genom att Georgios först lär dem spelet kan de sedan gå vidare till att bli ledare för knattelag och även som domare.

– Tensta Basket Refs betyder väldigt mycket för dessa ungdomar. Att få domaruppdrag betyder mycket för deras frihets- och självkänsla. Dessutom är det ett första steg ut i arbetslivet och en chans att tjäna lite egna pengar, berättar Georgios, som är initiativtagare till projektet.

Får stöd från Loka Heroes

Målet är att 15 ungdomar ska vara aktiva som domare inom Stockholmsdistriktet till nästa säsong. Ett fullt rimligt mål enligt Georgios.

– Jag träffar ungdomarna på gatan, på boenden och i skolorna. Vi har redan 10 ungdomar som är intresserade av att utbilda sig till domare till nästa år.

Georgios har nyligen blivit utsedd till att bli en Loka Hero och projektet får därmed ekonomiskt stöd för att nå sitt mål. Loka Heroes är ett initiativ från Loka och Svenska Basketbollförbundet.

Loka Heroes-projekt kan handla om allt från att starta en klubb i ett område där det saknas, till att skapa möjligheter för nyanlända svenskar att ta första stegen in samhället med hjälp av basket.

Spendrups Bryggeri står bakom

Tillsammans ska de hitta, stötta och peppa människor som gör skillnad i samhället med hjälp av basket. Tensta Basket Refs kommer få pengar för att genomföra projektet och utrustning till domarna som tröjor, byxor och skor.

Fredrik Spendrup, VD på Spendrups Bryggeri och ordförande i Loka Heroes jury säger:

– Vi i juryn är så imponerade av Georgios engagemang för ungdomar och inte minst ensamkommande flyktingar. Tensta är ett område där basket är viktigt, men klubben har länge haft stora utmaningar eftersom resurserna saknats. Därför känns det viktigt att stötta Georgios och Tensta Basket.

Hip-hop artisterna Ison&Fille och WNBA-spelaren Amanda Zahui är ambassadörer för Loka Heroes.

Vill du ha fler sponsorer, öka sponsorintäkterna och skapa långsiktiga samarbeten?

Ta en titt på handboken Hållbar sponsring skriven av Magnus Berglund och Frans Fransson. Boken finns att köpa både hos Adlibris och Bokus.

Tips: Prenumerera på Allt om sponsrings nyhetsbrev!

Dela den här texten: