A3 köper namnrättigheten till Umeå Basketbollklubbs damlag

A3 blir ny namnsponsor för föreningens damlag.

Telekom- och IT-leverantören A3 går in som ny huvudsponsor till Umeå Basketbollklubbs damlag. Sponsorskapet innebär att bolaget tar över namnrättigheten, och lagets nya namn blir A3 Basket.

Umeå-företaget bildades 2017 och vill ”verka på hemmaplan”, även i sin sponsring.

– Därför vill vi sponsra hemmalagen och vara med och bygga samhället där vi finns. Men det får inte stanna bara vid de stora etablerade lagen. Kanske ännu viktigare är det att stödja de mindre lagen för att öka mångfalden och ge fler möjlighet att utöva idrott, beskriver företaget.

Som ett led i satsningen har företaget förvärvat namnrättigheten, och övertagit huvudsponsorskapet, för Umeå Basketbollklubbs damlag.

A3 Baskets klubbdirektör: Vi kan dra varandra

Lagets nya namn A3 Basket.

– För oss handlar det om att öka jämställdheten inom idrotten. Vi sponsrar inte bara de som är längst fram och redan har pengar, säger Paul Moonga, vd för A3.

Företaget har en historia av att stötta damidrotten i Umeå. Man har bland annat varit huvudsponsor för framgångsrika fotbollslaget Umeå IK.

Föreningens klubbdirektör, Lotta Ejnebo, är glad och stolt över det nya namnet och hoppas på ett långsiktigt samarbete.

– Vår önskan var att ha ett stort företag med tydlig Umeå-koppling som stöttar oss, och som vi kan ha ett långsiktigt samarbete med. Att etablera ett nytt namn tar tid och A3 är ju lite i samma situation som vi, så där kan vi dra varandra, säger hon.

Lotta Ejnebo klev in som klubbdirektör i maj.

Tidigare ”Udominate Basket”

A3 Basket har tidigare varit namnsponsrat, men då under namnet Udominate Basket.

Föreningen har bråttats med dålig ekonomi och i våras berättade SVT att klubben hade skulder som uppgick till cirka 2,2 miljoner kronor. Skulderna till Kronofogden (ca 1,8 miljoner) betalades av och de sista pengarna till Skatteverket är på gång.

– Vi har en avbetalningsplan som vi har jobbat jättehårt med och som vi fortfarande jobbar med. Vi har en månadsbetalning som vi håller och den är jättetuff men det finns inga genvägar i det här, säger Lotta Ejnebo till SVT Västerbotten.

Målet: Att vinna SM-guld

Laget har som mål att förutom vinna SM-guld även vara det första svenska dambasketlaget att tävla i Euroleague, som är den högsta basketligan i Europa.

– Vårt samarbete med A3 möjliggör dels att vi får en tyngd mot andra samarbetspartners lokalt, och dels att vi har en större möjlighet att satsa på att nå våra mål, säger Lotta Ejnebo.

Den 29 september spelar A3 Basket sin första match för säsongen när de möter Högsbo borta.

Bland några av de största sponsorerna inom svensk baske kan nämnas Loka och Bonnier.

Vill du ha fler sponsorer, öka sponsorintäkterna och skapa långsiktiga samarbeten?

Ta en titt på handboken Hållbar sponsring skriven av Magnus Berglund och Frans Fransson. Boken finns att köpa både hos Adlibris och Bokus.

Tips: Prenumerera på Allt om sponsrings nyhetsbrev!

Dela den här texten: